CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, October 12, 2008

laparrrrrrr

lebat sungguh hujan di luar tatkala aku baru ingin memulakan langkah utk pulang setelah seharian di pejabat. arghhhh lapar plak perut ni, drpd pagi aku x b/fast. alamak! jam 5 ptg rupanya. hmmm.... aku hanya mengalas perut dgn air masak. kt mata ni mulalah trbygkan masak lemak cili api ketam, sambal tmpoyak, kerabu mangga, sup tulang... yummmmmmyy!!! apa yg aku nk tulis?? welll... idea dh beku utk hari ni nmpknya. so kita jmpa esok yer.....

akan ku redah hujan ni agar perut ku xlg brheavy metal. mak masak apa hari ni???
_________________________________________________________________
Ayam Goreng Berempah
Sumber: Masakkan Idaman Melayu 1977
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (dibersihkan & dipotong kecil-kecil)
garam secukup rasa
4 sudu besar minyak makan
1 cawan teh pati santan
Air limau
1 biji limau nipis

Bahan Giling:
15 ulas bawang merah
5-6 batang lada merah
8 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup

Cara:
Satukkan bahan-bahan giling & garam. Lumur rata-rata ke atas ayam & ketepikan selama 3-4 jam. Pijarkan minyak diatas api yang besar. Goreng ketulan-ketulan ayam hingga garing & rata kuningnya.Kecilkan api. Masukkan pati santan & didihkan perlahan-lahan dengan bertutup hingga empuk. Masukkan air limau nipis & sesuaikan rasanya. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih atau roti.

Cadangan Hidangan:
Untuk 4 orang saja

0 comments: