Puding Roti Dengan Epal & Kismis
Bahan-Bahan:
Bahan A:
1 tin susu cair
2 biji telur
½ cawan gula halus
½ cawan jus epal
1 sudu teh perisa vanilla
secubit garam
Bahan B:
6 - 8 keping roti putih (dipotong dadu)
1 biji epal (dipotong dadu)
½ cawan kismis
Cara:
1. Sediakan loyang. Masukkan roti yang didadu ke dlm loyang lalu ratakan. Taburkan sekata epal dan kismis di atas roti. Ketepikan.
2. Di dalam mangkuk besar, satukan telur dan susu. Pukul sedikit hingga kembang. Seterusnya, masukkan kesemua baki bahan A dan kacau hingga sekata.
3. Tuang campuran bahan A ke dlm loyang yang telah ditaburi campuran bahan B. Pastikan campuran dituang rata. Biarkan seketika selama 10 - 15 minit.
4. Bakar atau kukus selama 40 - 45 minit atau sehingga epal lembut.
Cadangan Hidangan:
sesuai dihidangkan panas untuk minum petang ataupun disejukkan dan dihidangkan sejuk dengan sos karamel (gula yang dicairkan dengan dimasak dengan sedikit air di atas api hingga keperangan).
Saturday, November 15, 2008
my fav desert
Posted by Juliana Saidy at 11:12
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment